Založ si blog

Prečo sa košickí úradníci boja vysloviť meno investora?

Alebo – Chystá sa ďalší odrb na občanov, tentokrát na Luníku I v Košiciach?

Aj vy ste si mysleli, že ak niekto ide niečo modernizovať či stavať a má to byť prínosom pre spoločnosť, pre okolie, kde sa to má realizovať, má to mať dokonca (podľa mnohých blud) sociálny charakter a nemal by to byť údajne žiadny odrb a klamstvo voči verejnosti, že ide o záslužný počin, na ktorý by mal byť investor hrdý a dokonca by to mala byť jeho reklama a spoločenská prestíž? Aj ja som si to myslel a stále myslím. Preto ale nechápem, prečo na rokovaniach, na ktorých som sa tento týždeň zúčastnil, sa hrali úradníci mesta Košice na sklerotikov a mysleli si, že košičania žerú seno.

 

Mnohé väčšie projekty v Košiciach začínali ako malé a nevinné projekty. Po čase sa z nich vykľulo úplne niečo iné a keď sa na to prišlo, vedelo sa už, že na začiatku boli také malé klamstvá, také malé zavádzajúce údaje, také malé nedodržania právnych predpisov atď… A výsledok je ten, že na to takmer vždy doplatili obyčajní ľudia a mestskú kasu to stálo nie málo peňazí. A čuduj sa svete, vždy nad tým všetkým viala červená zástava, dialo sa to pod garanciou smeráckych politikov (mesto a kraj) a celé to manažovali a financovali páni z parku, presne tam, kde býva aj ten predseda, ktorý má trošku širšie fúzy pod nosom ako Adolf Hitler, ktorý tiež tvrdil, že tiež to robí pre blaho ľudu a spoločnosti.

Ale budem konkrétnejší, aj keď nie úplne…

 Je jeden investor, ktorý chce prestavať na Luniku I v Košiciach údajne jednu budovu (z dvoch) na byty. Dnes to slúži ako ubytovňa s 98 ubyt.jednotkami, čo oproti bytom je obrovský rozdiel, najmä čo sa týka počtu áut (vysvetlím nižšie). Dané objekty sa nachádzajú v lokalite, kde sú dnes samé bloky s bytmi a množstvom áut, ktoré už dnes nemajú kde parkovať Ak v danej lokalite pribudnú ďaľšie autá, tak kolaps je zaručený a priam neriešiteľný.
Ale ako to presadiť, aby to ľudia zožrali aj s navijákom?

O zmenu územného plánu žiada s.r.o., ktorá vznikla len pred 6 mesiacmi a čuduj sa svete, mesto Košice, ktoré mnohé lokality rieši roky, tak túto dokázala pripraviť, spracovať a už aj predložiť na verejné prerokovanie akože s občanmi. Za 6 mesiacov !!! Úžasná rýchlosť.

Ale ako odstaviť občanov?
Jednoducho tak, že jedno akože verejné prerokovanie sa zvolá na utorok na 09,00 hod.ráno, keď všetci sú v práci a druhé sa oznámi verejnosti 13.12.2013 s tým, že verejné prerokovanie bude 18.12.2013, čiže o 5 dní a to i napriek tomu, že v Košiciach platí 15-dňová oznamovacie povinnosť mesta voči občanom. A obe prerokovania je potrebné zvolať týždeň pred vianocami, kedy ľudia majú úplne iné problémy doma a aj v práci. Červená svorka vytvorila všetky predpoklady k tomu, aby verejnosť bola čo najviac odstavená a nemala čas sa zmobilizovať a podať písomné pripomienky do 07.01.2014, kedy končia prázdniny, dovolenky a podobne.
Postoj mesta voči občanom pod vedením Richarda Rašiho je „úžasný“. Ja byť na jeho mieste, hanbím sa jak pes.

Ako dostať povolenie na to, aby tam boli byty a nie ubytovňa a to zmenou územného plánu?
Investor tvrdi, že tam chce postaviť byty pre začínajúce rodiny a časť chce ponechať na ubytovňu. Táto informácia na rokovaní viacerých dobre pobavila. Aj Aupark mal stáť len na tom maličkom parkovisku vzadu a dostal povolenie len preto, že tam mali byť kiná (akože kultúra). Dnes stojí na celej ploche a kino tam nenájdete.
Som si istý, že keď sa to postaví, tak jediný sociálny prípad tam bude možno upratovačka. A prečo hrajú hru že niečo byty a niečo ubytovňa? Ak idete realizovať byty, tak koeficient prepočtu čo sa týka počtu áut k bytu je 1,2, čiže 1 byt = 1,2 plochy parkoviska pre auto. Ak sa jedna o ubytovňu, tak koeficient prepočtu je 0,5, čiže na jednu ubytovaciu jednotku stačí polovička parkovacieho miesta. Čiže na 10 bytov potrebujete 12 parkovacích miest a na 10 ubyt.jednotiek len 5.
A o toto sa tu hraje. Čiže ak tu bude 98 byt. Jednotiek je potrebných (98×1,2) cca 117 parkovacích miest. Pri 98 ubyt.jednotkách to musí byt len (98×0,5) klen 49 parkovacích miest, čo je rozdiel.
Na území, ma ktorom sa chce investor zmeniť územný plán, obsahuje ale 2 rovnaké budovy. Tá druhá sa ale záhadne nerieši a všetci sa tvária, akoby neexistovala, aj keď sme sa pýtali, kde budú parkovať tí z tej druhej budovy. A viete komu patrí tá druhá budova? Štátnemu zdravotníctvu. A k nemu má veľmi blízko ten pán s podobnými fúzikmi ako Adolf a tá druhá budova je od 22.11.2013 prázdna a čaká. Na čo asi čaká? žeby tiež na zmenu územného plánu na byty?

Ako navrhuje utajený investor riešiť parkovanie?
Tak, že v prvej etape navrhuje vybudovať nadzemné parkovisko pre ubytujúcich a potom neskôr (čiže nikdy) akože v druhej etape toto parkovisko za tisíce eur zlikviduje a vybuduje podzemné. Je hrozné, že túto absurditu – II.etapu, ktorej nikto neverí (ani pracovníci mesta) zaradilo mesto do materiálov na rokovanie namiesto toho, aby jasne povedal, že len podzemné parkovisko. Dnes vlastníkom pozemkov je stále mesto Košice.

Kde budú ale reálne autá parkovať?

Na ulici Obrody (o pár stoviek metrov ďalej) tiež investor postavil vyše 100 bytov medzi blokmi a garantoval, že komplex bude mať vlastné parkoviská. Aj má, lenže majitelia bytov odmietli za parkovacie miesto zaplatiť ďalších cca 8 000 EUR a tak……………….parkujú vonku na ulici. Situácia na ul. Obrody sa niekoľkonásobne zhoršila. Autá sa tlačia kade môžu a………….mesto a mestská časť sú nútené z verejných peňazí (čiže našich daní) na úkor zelene stavať nové parkoviská… Ten istý scénar sa odohrá aj na Luniku I. Mnohé nové autá z nových bytov budú parkovať medzi blokmi a Luník I dopravne skolabuje.

Preto ja osobne som proti zmene Územného plánu v danej lokalite, čo aj písomne vyjadrím do 07.01.2014 podaním do podateľne na Magistráte mesta Košice, lebo celý tento projekt neskutočne smrdí a opäť na to doplatia len a len ľudia a úprimne poviem, že po niekoľkoročných skúsenostiach v tomto meste som si istý, že sa pripravuje ďalšia kuleha na ľudí a verejné financie. Cez sviatky pribudnú na stránke www.kosickaalternativa.sk všetky potrebné informácie a aj vzor podania s nesúhlasným stanoviskom k navrhovaným zmenám. Čím viac občanov podá nesúhlas, tým je väčšia šanca na úspech. Keď chceli zmenou územného plánu zlikvidovať parčík pri križovatke (Toryská x Tr.SNP) , tak 600 občanov dalo písomne svoje pripomienky a mesto návrh stiahlo.
Nespoliehajte na suseda, že to on napíš a odnesie, ale urobte to aj vy. Vďaka.

Kedy budú utajené výberové konania v zdravotníctve minulosťou ?

09.12.2021

Poslednú dobu môžeme čítať články o tom, aké rôzne skupiny vyhrávajú rôzne výberové konania za milióny eur. Ako je to možné? No, niekto tie výberové konania vyhlasuje a preto ak chcú giganty uspieť musia mať svojich ľudí na správnych miestach. Minimálne na riadiacich postoch, v predstavenstvách či dozorných radách. A tak isto aj vo výberových komisiách, ktoré [...]

Covid dotácia na nájomné je diskriminačná, likvidačná a asi aj protiústavná alebo prečo budú mať podnikatelia vyššie nájomné 4 roky.

14.03.2021

Sústavne počúvame o rovnosti pred zákonom. A platí to aj v podnikaní, že všetci by sme mali podnikať za rovnakých pravidiel tak, aby nikto nebol zvýhodňovaný oproti inému. Covid „podpora“ na nájomnom je však pravým opakom. Keď daňový úrad chce vykonať kontrolu podnikateľa, tak si ho vie nájsť v jeho prevádzke. Ale keď má štát vyplatiť nejakú úľavu na [...]

Košickí developeri nesmú robiť pre mesto urbanistické štúdie.

27.01.2021

Počúvame zo všetkých strán, aké dôležité je chrániť životné prostredie, faunu a flóru. Mesto Košice sa chce uchádzať o titul Zelené mesto Košice, aj keď nikto netuší, čo sa za tým skrýva a či už podalo žiadosť. Ak by chcelo byť mesto Košice naozaj zelené, malo by si hneď v úvode nastaviť „zelené“ procesy fungovania svojich úradov a samosprávy ako celku. [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Lipták Zdenko

...píšem o veciach verejných a korupcii, lebo verím v lepšiu spoločnosť... zdenkoliptak.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 229601x
Priemerná čítanosť článkov: 3703x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy