Ako stredopravé strany môžu obísť protiústavný zákon o voľbách do NRSR v prospech svojich voličov. . .

10. októbra 2015, Lipták Zdenko, Nezaradené

Dovoľte pár faktov na úvod:
A, Politici nás presviedčajú, že pri voľbách do NRSR si volíme poslancov. Nie je to pravda. Volič si musí najprv vybrať stranu a iba z nej môže krúžkovať poslancov. Čiže volič je znásilnený tým, že musí voliť konkrétnu a jedinú stranu a nie poslancov – osobnosti z rôznych strán.

B, Článok 12 Ústavy SR:
(1) Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné.

(2) Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.

Čiže zopakujem: „Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach.“ a „Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať. „

Čiže….
Môže Adama – člen politickej strany kandidovať do NRSR? Môže. Na kandidátke politickej strany.
Môže Peter – nie člen polit.strany kandidovať do NRSR? Nemôže. A ak áno, iba na kandidátke politickej strany či zoskupenia.

Ale v Ústave SR sa predsa jasne píše, že: „Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať. „ Ako je možné, že Adam môže kandidovať do NRSR a Peter nie, lebo nie je člen politickej strany a nechce mať s politickými stranami nič spoločné? Ale Ústava SR píše: „Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach.“ Člen strany má právo kandidovať do NRSR a nie člen toto právo nemá. Preto ja Zákon o voľbách do NRSR považujem za protiústavný, lebo nie je dodržaná rovnosť…

Stredopravé strany sú tak rozbité, že defacto nemajú šancu preliezť do NRSR cez 5% hranicu. Pritom v každej strane sa nájde aspoň jeden politik, ktorý stojí za to, aby bol v NRSR. Ale ako ho tam dostať, keď je v nejakej straničke ?

Jednoducho 🙂
Keď si občania v mestách a dedinách volia svojim mestských poslancov, tak všetci kandidáti sú na jednej kandidátke zo všetkých politických strán a aj nezávislí či nie členovia politických strán.
Ak by stredopravé strany vytvorili spoločnú účelovú predvolebnú koalíciu, tak by všetci kandidáti boli na jednej spoločnej kandidátke a volič by si mohol z každej strany vybrať toho svojho kandidáta.

Toto by podľa mňa spôsobilo dve veci:
1, naštartovalo by to stredopravého voliča ísť voliť, lebo mnohí nejdú voliť, lebo aj tak to nemá význam, lebo strana, ktorú by aj volil, iba tak neprejde cez 5%
2, takto
by došlo k voľbe tých naj… politikov, lebo volič by si mohol vybrať jedného z tejto strany, druhého z inej a podobne…

Na toto by však páni politici museli mať gule a skrotiť svoje malé a veľakrát bezvýznamné egá, aby si stredopravý volič mohol vyselektovať tých svojich poslancov…

Tak čo páni politici? Budete sa i naďalej hrať na svojich piesočkoch, alebo…. ?