Zoznamy kandidátov na poslancov zavádzajú a klamú voličov.

6. októbra 2018, Lipták Zdenko, Nezaradené

O mesiac nás čakajú komunálne voľby. Obce a mestá začínajú zverejňovať zoznamy kandidátov. Obce sú rozdelené na volebné obvody a víťazi z každého volebného obvodu budú tvoriť parlament obce, mesta či mestskej časti.


Uvediem príklad:

Parlament, čiže Miestne zastupiteľstvo Mestskej časti Košice Západ tvorí 13 poslancov: Mestská časť je počas volieb rozdelená na 4 volebné obvody (ďalej len VO). Z každého VO postupuje len určený počet poslancov s najväčším počtom hlasov. V MČ Košice Západ je určené z prvého až tretieho VO postupujú 3 najlepší a zo štvrtého VO postupujú 4. Dokopy je ich 13.

Čiže postupujú 3 s najvyšším počtom hlasov a volič pritom môže kľudne zakrúžkovať len jedného kandidáta….. a nie troch……aj keď na zozname je napísané: …volia sa 3 poslanci“, čo nie je pravda.

Politici chcú, aby ľudia išli voliť. Mnohí nechcú, lebo tvrdia, že nikoho nepoznajú. Mnohí možno poznajú len jedného. No na zozname kandidátov je napísané, že v VO č.1 sa volia 3 poslanci. A mnohí, ktorí nepoznajú troch si možno povedia, že radšej nejdú voliť.

Najhoršie je na tom to, že aj samotný zákon 180/2014 Z.z. tento nezmysel vyžaduje v §173:

„Zoznam zaregistrovaných kandidátov pre voľby do obecného zastupiteľstva

  1. V zozname zaregistrovaných kandidátov sa uvádza poradové číslo, meno a priezvisko, titul, vek, zamestnanie kandidáta podľa kandidátnej listiny a názov politickej strany alebo názvy politických strán tvoriacich koalíciu, ktorá kandidáta navrhla, alebo údaj o tom, že je nezávislým kandidátom, číslo volebného obvodu a počet poslancov obecného zastupiteľstva, ktorý sa má vo volebnom obvode voliť. Kandidáti sa v zozname uvádzajú v abecednom poradí podľa priezviska.“

Táto formulácia je hrozná. Akoby by prikazovala voličovi, že má voliť 3 poslancov. Má tam byť určené, koľko poslancov z daného obvodu postupuje a nie koľko sa má voliť, lebo volič môže voliť iba jedného.
Čiže správna formulácia by mala byť: Postupujú traja kandidáti s najvyšším počtom hlasov alebo Volič môže voliť maximálne troch kandidátov. Ale nie, že sa volia traja. A potom a divíme, že voliči sú úplne dopletení a že majú v tom chaos, keď tento chaos vnáša aj zákon a následne aj všetky obce, ktoré tiež nerozmýšľajú…