Kedy budú utajené výberové konania v zdravotníctve minulosťou ?

9. decembra 2021, Lipták Zdenko, Nezaradené

Poslednú dobu môžeme čítať články o tom, aké rôzne skupiny vyhrávajú rôzne výberové konania za milióny eur. Ako je to možné? No, niekto tie výberové konania vyhlasuje a preto ak chcú giganty uspieť musia mať svojich ľudí na správnych miestach. Minimálne na riadiacich postoch, v predstavenstvách či dozorných radách. A tak isto aj vo výberových komisiách, ktoré vyberajú šéfov oných zariadení, ktoré vyhlasujú rôzne súťaže. A tak sa pozrime, ako dané výberové konania prebiehajú na Ministerstve zdravotníctva. Skúsme si to porovnať napríklad s výberovými konaniami na Ministerstve životného prostredia – sú verejné, vysielané online do éteru a každý si môže vypočuť názory uchádzačov.
A aké je to na Ministerstve zdravotníctva ?
Žiadne on line vysielanie, takmer žiadne výstupy z výberka a …….. A ako to vlastne funguje?

Minister odvolá riaditeľa nejakej nemocnice a dočasne na 6 mesiacov tam menuje nového, na dobu určitú. Po 6 mesiacoch sa urobí výberové konanie na nového riaditeľa a čuduj sa svete, vždy vyhraje ten, čo tam bol dočasne na 6 mesiacov. A aby sme sa čudovali ešte viac, tak ani jeden z víťazov nedá súhlas na zverejnenie svojho víťazného projektu (čo považujem za absolútny výsmech). Kľudne môže do projektu nakresliť Snehulienku a sedem trpaslíkov alebo rovno Gorilu, ktorej kámoš občas sedí v niektorých výberových komisiách a aj v rôznych orgánoch spoločností v zdravobiznise. A tak sú na všetkých správnych postoch veľmi často tí „správni“ ľudia………….a biznis sa môže roztočiť.

Tu je pár príkladov o tom, o čom píšem. Ja ísť do výberového konania a vyhrať ho, tak budem na projekt hrdý a budem rád, keď ho zverejnia, aby všetci vedeli, aké mám plány. Iba ak nie… A reči o tom, že sa jedná o autorské práva a preto nedávajú súhlas na zverejnenie projektu si môžu nechať tak pre starú mamu…