Založ si blog

Covid dotácia na nájomné je diskriminačná, likvidačná a asi aj protiústavná alebo prečo budú mať podnikatelia vyššie nájomné 4 roky.

Sústavne počúvame o rovnosti pred zákonom. A platí to aj v podnikaní, že všetci by sme mali podnikať za rovnakých pravidiel tak, aby nikto nebol zvýhodňovaný oproti inému.
Covid „podpora“ na nájomnom je však pravým opakom.

Keď daňový úrad chce vykonať kontrolu podnikateľa, tak si ho vie nájsť v jeho prevádzke. Ale keď má štát vyplatiť nejakú úľavu na nájomnom, urobí to čo najkomplikovanejšie a dokonca selektívne, pričom o selekcii rozhoduje niekto tretí. Nie štát, nie podnikateľ.

Uvediem jednoduchý príklad na dvoch podnikateľoch. Obaja majú obchod. Obaja za prenájom priestorov, v ktorých podnikajú, platia prenajímateľovi.
Prišla kríza a štát zakázal obom podnikať a zatvoriť priestory.

A potom nejaký génius na Ministerstve hospodárstva vymyslel systém, ako preplatiť podnikateľom nájomné za obdobie, kedy museli byť zatvorení a vymyslel toto:

Podnikateľ 1: Ak sa obchodnik dohodne s majiteľom priestorov, že mu odpustí polovicu nájmu, tak tú druhú polovicu nájmu obchodníkovi preplatí štát. Čiže za mesiac nezlatí žiadne nájomné.

Podnikateľ 2: Ak sa nedohodne s majiteľom priestorov (prenajímateľom) na žiadnej úľave, tak nedostane úľavu od prenajímateľa a ani od štátu a tak štát vymyslel „úžasnú“ vec. V tomto prípade môže obchodník splácať nájomné majiteľovi priestorov 48 mesiacov. Čiže nájomné za mesiac bude splácať 4 roky !!! a defacto ho zaplatí v plnej výške, na rozdiel prvého podnikateľa.

Čiže ak prenajímateľ nedá žiadnu zľavu obchodníkovi, tak ju nedá ani štát. A ak dá zľavu, tak dá aj štát. Toto je tá údajné pomoc podnikateľom, o ktorej defacto rozhoduje niekto iný a nie obchodník a ani štát. 🙂

Ak obaja obchodníci nebudú môcť podnikať 3 mesiace, tak výsledok bude ten, že prvý podnikateľ za 3 mesiace nebude musieť zaplatiť nič a ten druhý podnikateľ zaplatí všetko tak, že bude každý mesiac splácať 1/48 nájomného a po kríze, keď bude ťažká situácia na trhu, bude mať pôvodné nájomné vyššie o povinné mesačné splátky za dané 3 koronové mesiace, keď musel byť zatvorený, čiže sa mu na 4 roky zvýši nájomné o niekoľko desiatok eur………..lebo niekto na Ministerstve hospodárstva to takto „geniálne“ vymyslel.

„Úžasná podpora podnikateľov a ešte úžasnejšia rovnosť na trhu.“

Ministrom MH SR je Richard Sulík, ktorý má plno rečí o pomoci podnikateľom. Toto je jednej z príkladov „pomoci“.

PS: A keď sa chcete pozrieť na daný chaos ešte bližšie, trošku si poštudujte a skúste si zistiť, na koľko že to dní máte nárok… – https://najmy.mhsr.sk/

Kedy budú utajené výberové konania v zdravotníctve minulosťou ?

09.12.2021

Poslednú dobu môžeme čítať články o tom, aké rôzne skupiny vyhrávajú rôzne výberové konania za milióny eur. Ako je to možné? No, niekto tie výberové konania vyhlasuje a preto ak chcú giganty uspieť musia mať svojich ľudí na správnych miestach. Minimálne na riadiacich postoch, v predstavenstvách či dozorných radách. A tak isto aj vo výberových komisiách, ktoré [...]

Košickí developeri nesmú robiť pre mesto urbanistické štúdie.

27.01.2021

Počúvame zo všetkých strán, aké dôležité je chrániť životné prostredie, faunu a flóru. Mesto Košice sa chce uchádzať o titul Zelené mesto Košice, aj keď nikto netuší, čo sa za tým skrýva a či už podalo žiadosť. Ak by chcelo byť mesto Košice naozaj zelené, malo by si hneď v úvode nastaviť „zelené“ procesy fungovania svojich úradov a samosprávy ako celku. [...]

Polovičnú úhradu za nájomné nedostali a nedostanú stovky, možno tisícky podnikateľov.

02.12.2020

Oznam o preplatení polovičku nájmu pre podnikateľov znie krásne. A to je snáď všetko, pre mnohých. Štát tisícky podnikateľov hodil cez palubu a tí nedostali ani cent. A prečo? Podnikateľ podniká v priestoroch, ktoré má prenajaté od prenajímateľa. Štát zatvoril povinne všetky prevádzky a bombasticky oznámil, že podnikateľom preplatí polovicu nájmu, ale… A [...]

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:05

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

Lipták Zdenko

...píšem o veciach verejných a korupcii, lebo verím v lepšiu spoločnosť... zdenkoliptak.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 230668x
Priemerná čítanosť článkov: 3720x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy