Založ si blog

Košickí developeri nesmú robiť pre mesto urbanistické štúdie.

Počúvame zo všetkých strán, aké dôležité je chrániť životné prostredie, faunu a flóru. Mesto Košice sa chce uchádzať o titul Zelené mesto Košice, aj keď nikto netuší, čo sa za tým skrýva a či už podalo žiadosť. Ak by chcelo byť mesto Košice naozaj zelené, malo by si hneď v úvode nastaviť „zelené“ procesy fungovania svojich úradov a samosprávy ako celku. Malo. Do dnešného dňa druhé najväčšie mesto Slovenska nezamestnáva žiadneho odborníka na flóru (biológ, zoológ…), ktorý by bol nie len odborník, ale aj koordinátor na problematiku fauna a flóra a vie osloviť ďalších odborníkov. Oddelenie dopravy si žije svojim životom, ÚHA taktiež, odd. stavebné detto. Ak by sa raz-dvakrát do mesiace všetci stretávali, čiže biológ, dopraváci, stavebníci a ÚHA, predišlo by sa viacerým chybným rozhodnutiam, povoleniam či realizáciam.

V meste sa nachádza ešte pár posledných zelených miest, ku ktorým by sa malo mesto správať ako v pokladu na svojom území. Malo. Za posledné roky v Košiciach vymizli viaceré (chránené) biokoridory a viacerí sme sa pýtali: „Ako je to možné?“

Dnes už to vieme, tušíme. Urbanistické štúdie pre mesto robili pravdepodobne developeri a nie na to príslušní odborníci. A developer vždy uprednostní svoje záujmy nad záujmy prírody.

V máji 2020 som na rokovanie Komisie životného prostredia pri Mestskom zastupiteľstve zaradil bod ohľadom košického pľuvatka. Dovolil som si prizvať všetkých odborníkov z mesta, ktorí sa danej lokalite venujú celé roky, vrátane zástupcu Útvaru hlavného architekta mesta Košice (ďalej len ÚHA). Prešli sme si celú históriu danej lokality a povedali čo ďalej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Zdenko Lipták

 

Zástupca ÚHA predstúpil pred prítomných a pochválil sa, že s developerom, ktorý chce neďaleko pľuvatka stavať bytový komplex, sa dohodli, že zadarmo vypracuje pre mesto urbanistickú štúdiu celého územia. A aj ju vypracoval ako developer. Diagonálne cez celé územie navrhol asfaltovú komunikáciu. Po tejto informácii nastalo na komisii ticho. Takmer všetci boli šokovaní. Ja som na „úžasnú dohodu“ ÚHA s developerom povedal, že je to presne to isté, ako keby sme nechali bankovému lupičovi naprojektovať banku. Developer navrhol danú zbytočnú cestu, aby územie rozdelil na 2 časti, ktoré sa už potom ľahšie zničia a zdeveloperujú. Mne osobne daná dohoda smrdí aj korupciou a aj stratou nezávislosti ÚHA pri posudzovaní investičného developerského zámeru „štedrého“ developera. Polícia nedávno riešila korupciu starostu jednej obce, ktorý vyžadoval od tých, čo chceli stavať, aby prispeli na účet obce. Toto je defacto skoro to isté.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Zdenko Lipták

 

Na komisii po týchto šokujúcich informáciách sa dohodlo, že ÚHA bude ďalšie kroky konzultovať s odborníkom z UPJŠ. Ostalo len pri sľuboch. Len raz (18.06.2020) sa ÚHA ozval, že či môžem danému zástupcovi-odborníkovi oznámiť, že o 30 minút bude rokovanie na ÚHA k danej téme. Úžasné ! Tridsať minút pred rokovaním si na neho spomenuli, namiesto toho, aby mu to dali vedieť niekoľko dní vopred. Odvtedy sa neozvali…

 

A teraz si prečítajte, čo o urbanistických štúdiách píšu iní:

Urbanistická štúdia rieši čiastkové problémy v území. Štúdia môže slúžiť na rôzne účely, čo sa v praxi niekedy zneužíva. Pokiaľ štúdiu zabezpečuje investor a nie obec, môže sa ľahko stať, že projektant pri jej vypracovaní uprednostňuje najmä záujmy investora a nie komplexné záujmy obce.
Zdroj: https://www.geodatastore.sk/clanok/ako-sa-moze-verejnost-podielat-na-rozvoji-uzemia

Urbanistická štúdia je v súčasnosti „zneužívaná“ a využíva sa nie ako nástroj na tvorbu urbanistických koncepcií a územnoplánovací podklad pre územný plán a to už v štádiu formulovania zadania, ale ako ľahko získateľný podklad pre rozhodovanie o výstavbe, teda o umiestňovaní stavieb. Územnoplánovacie podklady (urbanistické štúdie) sú často používané ako náhradné nástroje pre územné rozhodovanie tam, kde absentuje územný plán obce alebo zóny.

Zdroj: https://www.uzemneplany.sk/zakon/stavebny-zakon-pravidla-pre-vsetkych-z-pohladu-architektov

No a Košice, ktoré chcú byť údajne zeleným mestom, sa vydali presne touto smutnou cestou. Žiadny návrh na záchranu územia, žiadny návrh VZN o ochrane daného územia, žiadne diskusie s odborníkmi pred samotným zadaním riešenia územia atď atď… Developer vie všetko a mestom založený ÚHA ticho súhlasí.

Vidím, že do záchrany danej lokality bude potrebné zatiahnuť aj verejnosť, aby sa veci pohli správnym smerom a aby sa podarilo danú lokalitu zachrániť a vyhlásiť za obecné chránené územie, s náučným chodníkom a náučnými tabuľami, so zachovaním porastov a mokradí v danej lokalite bez akejkoľvek výstavby a zachovania pre budúce generácie.

Kedy budú utajené výberové konania v zdravotníctve minulosťou ?

09.12.2021

Poslednú dobu môžeme čítať články o tom, aké rôzne skupiny vyhrávajú rôzne výberové konania za milióny eur. Ako je to možné? No, niekto tie výberové konania vyhlasuje a preto ak chcú giganty uspieť musia mať svojich ľudí na správnych miestach. Minimálne na riadiacich postoch, v predstavenstvách či dozorných radách. A tak isto aj vo výberových komisiách, ktoré [...]

Covid dotácia na nájomné je diskriminačná, likvidačná a asi aj protiústavná alebo prečo budú mať podnikatelia vyššie nájomné 4 roky.

14.03.2021

Sústavne počúvame o rovnosti pred zákonom. A platí to aj v podnikaní, že všetci by sme mali podnikať za rovnakých pravidiel tak, aby nikto nebol zvýhodňovaný oproti inému. Covid „podpora“ na nájomnom je však pravým opakom. Keď daňový úrad chce vykonať kontrolu podnikateľa, tak si ho vie nájsť v jeho prevádzke. Ale keď má štát vyplatiť nejakú úľavu na [...]

Polovičnú úhradu za nájomné nedostali a nedostanú stovky, možno tisícky podnikateľov.

02.12.2020

Oznam o preplatení polovičku nájmu pre podnikateľov znie krásne. A to je snáď všetko, pre mnohých. Štát tisícky podnikateľov hodil cez palubu a tí nedostali ani cent. A prečo? Podnikateľ podniká v priestoroch, ktoré má prenajaté od prenajímateľa. Štát zatvoril povinne všetky prevádzky a bombasticky oznámil, že podnikateľom preplatí polovicu nájmu, ale… A [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Lipták Zdenko

...píšem o veciach verejných a korupcii, lebo verím v lepšiu spoločnosť... zdenkoliptak.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 230361x
Priemerná čítanosť článkov: 3716x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy