Založ si blog

Budú kšefty s pozemkami v Košiciach vrcholiť pred voľbami?

Mnohí z vás si asi myslia, že obchodovať s pozemkami sa dá len systémom“ kúpim – predám“. Omyl. V Košiciach vám na to stačia farebné ceruzky, „spriatelení“ úradníci a poslanci s ich politickými špičkami. A obchod sa môže začať.

Blížia sa komunálne voľby, na ktoré mnohí budú potrebovať peniaze. Veľa peňazí. A peniaze boli v samospráve veľakrát príčinou mnohých nesprávnych rozhodnutí, ktoré priniesli veľký osoh malilinkej skupinke na úkor obrovskej straty pre ostatných. Mám pocit, na ďalšom takomto rozhodnutí sa v Košiciach intenzívne pracuje. Mnohí sú strašne nervózni a strašne sa ponáhľajú a to až tak, že aj zákonné lehoty sú im pravdepodobne ukradnuté.

Osoby a obsadenie:
Útvar hlavného architekta
SDKÚ, KDH a SMER (tieto 3 strany si v niektorých veciach veľmi dobre rozumejú a preto si v Košiciach môžu mnohí robiť čo chcú).
Na druhej strane barikády stojí taká, pre politikov, nepodstatná a otravná skupina – občania mesta Košice.
Košice sú známe tým, že verejné prerokovávania sú oznamované takým spôsobom a za takých podmienok, aby sa na nich dostavila verejnosť v čo najmenšom počte. Najviac by im vyhovovalo, keby neprišiel nikto. Takto to bolo v prípade AUparku, keď oznam bol zverejnený na webe mesta 6-7 pracovných dní pred akciou a zvolané na pondelok na 13,00 hod. (proces začal SMER a dokončuje KDH), výstavba hotela v chránenom historickom parku v Barci, kde oznam o verejnom prerokovávaní nebol ani na úradnej tabuli a ani na webe MČ Barca (začal to SMER s KDH a dokončuje to KDH). Dopravné fórum pre občanov (oznámené 4 dni pred akciou) alebo naposledy Zmeny a doplnky územného plánu mesta Košice, kt. bolo oznámené 3 pracovné pred akciou a oznam nebol vyvesený v dotknutých mestských častiach. Verejné prerokovanie bolo zvolané na utorok na 14,00 hod., keď takmer všetci občania sú ešte v práci.
X-krát sme žiadali mesto, aby sa verejné prerokovávania konali po pracovnom čase (16,30 hod. a viac), aby oznamy boli vyvesené aj na úradných tabuliach v dotknutých mestských častiach (vyžaduje to zákon), aby oznam bol zverejňovaný minimálne 15 dni pred akciou…
V kresťanských Košiciach je toto ale volaním do prázdna. Je to naozaj tak ťažké prikázať z úrovne primátora všetkým mestským zložkách, aby sa tieto zásady dodržiavali? To až taký odpor a strach majú úradníci a politici z názoru občanov, z ktorých daní sú platení a ktorým majú slúžiť?

A poďme teraz k biznisu s farbičkami.
Ako sa robí biznis s farbičkami? Jednoducho. Vlastníte napríklad cintorín? Každý vie, že na cintoríne sa stavať hotel alebo obchod nemôžu. Stačí vám však v územnom pláne prefarbiť dané políčko na inú farbu, ktorou sa označujú územia pre občiansku vybavenosť. A je to. Na to, aby to niekto premaľoval, musíte presvedčiť pracovníkov Útvaru hlavného architekta a najmä našich poslancov, ktorí potom návrhy (ne)odsúhlasia.
A takéto premaľovanie pred voľbami pripravuje aj naša samospráva. Údajne sa jedná o 26 zmien v 12 MČ. Viaceré „zmeny“ konštatujú status quo, iné sú v úrovni sci-fi a niektoré sú úplne v rozpore s volebným programom primátora mesta Košice a to i napriek tomu, že boli prerokované aj na porade primátora. K niektorým návrhom chýbala dokonca textová časť. Podľa predkladateľov, ktorí o tom vedeli a nedoplnili dané údaje, sa vlastne jednalo len o malý preklep, chybičku. Ja som im povedal, že sa jedná o zámer, lebo o danej „chybičke“ vedeli a nedoplnili návrh o textovú (možno tajnú) časť, čím vlastne nenaplnili literu zákona.

Mesto Košice zvolalo na 03.08.2010 verejné prerokovanie na tému Zmeny a doplnky územného plánu a to na 16,30 hod.
Prerokovaniu predchádzala dosť búrlivá diskusia na Facebooku (Zachráňme Nové mestské centrum na Terase v Košiciach) ale aj pri web-článkoch lokálneho periodika. A až na základe tohoto tlaku obyvateľov mesta sa prvýkrát zvolalo verejné prerokovanie na 16,30hod. (asi vďaka blížiacim sa voľbám sa rozhodla šľachta takto umlčať svojich poddaných).
Zároveň občanom oznámili, že do 06.08.2010 môžu nosiť pripomienky k daným návrhom, čo spôsobilo protesty ľudí, nakoľko Stavebný zákona v §22 píše o 30dňovej lehote a prvýkrát bol termín prerokovania oznámený – vyvesený 26.07.2010, takže 30dňová lehota končí 25.08.2010 a nie 12,
Dňa 06.08.2010 mesto na svojej webstránke (opäť až na 4 úrovni) oznámilo, že predlžuje lehotu do 12.08.2010. Pritom na prerokovávaní pracovníci ÚHA presviedčali prítomných, že sa to nedá, že by to museli schváliť poslanci (a podobné nezmysly).
Mesto Košice odmietlo robiť z daného verejného prerokovávania zvukový či písomný záznam, čo tiež viacerých ľudí pobúrilo. A ešte im oznámili, že ak majú nejaké návrhy a pripomienky, tak ich musia osobne doniesť na úrad, čiže opäť cez pracovnú dobu, lebo na pripomienkovanie dali ľudom len 3 pracovné dni. Ak by úradníkov mesta naozaj zaujímal názor verejnosti, tak by mali pre nich pripravené čisté A4 a to na to, aby mohli pripomienky napísať priamo na danom mieste.
Ak vezmeme do úvahy, že územný plán je bibliou rozvoja (ale aj zániku) našich miest, v ktorom sa naozaj rozhoduje, kde bude zeleń a kde parkovisko, tak je vážne na zamyslenie, prečo samospráva mesta Košice vyrába rôzne obštrukcie voči občanom ak má (ako tvrdí) čisté úmysly.
Nasledujúce články budú o konkrétnych návrhoch, napríklad o:
– pripravovanej 28 metrov širokej ceste, ktorá by mala preťať rekreačnú oblasť Anička v úseku nad prameňom gajdovka ponad rieku Hornád. A ak nejde o danú oblasť v danom návrhu, tak o čo ide autorom návrhu? Nejde len o odpútanie pozornosti od iných „farbičkových“ záležitostí?
– pripravovanej likvidácii vízie výstavby Nového mestského centra na Terase i napriek tomu, že Nové mestské centrum má vo volebnom programe dnešný primátor
– likvidácii parkoviska na Považskej, ktoré sa nachádza v oblasti kde je absolútny nedostatok parkovacích miest a slúži najmä návštevníkom a pacientom druhej najväčšej nemocnice na Slovensku. Predkladateľ toto parkovisko popísal takto:“ Popis lokality – Rovinatý pozemok nezastavaný, t.č. nevhodne využívaný ako parkovisko FsNP. Čo k tomu viac dodať, keď niekto tam chce mať hotel alebo fastfood. Dôvod sa vždy nájde.

001-MASTER-ARCHIKON.dgn

Kedy budú utajené výberové konania v zdravotníctve minulosťou ?

09.12.2021

Poslednú dobu môžeme čítať články o tom, aké rôzne skupiny vyhrávajú rôzne výberové konania za milióny eur. Ako je to možné? No, niekto tie výberové konania vyhlasuje a preto ak chcú giganty uspieť musia mať svojich ľudí na správnych miestach. Minimálne na riadiacich postoch, v predstavenstvách či dozorných radách. A tak isto aj vo výberových komisiách, ktoré [...]

Covid dotácia na nájomné je diskriminačná, likvidačná a asi aj protiústavná alebo prečo budú mať podnikatelia vyššie nájomné 4 roky.

14.03.2021

Sústavne počúvame o rovnosti pred zákonom. A platí to aj v podnikaní, že všetci by sme mali podnikať za rovnakých pravidiel tak, aby nikto nebol zvýhodňovaný oproti inému. Covid „podpora“ na nájomnom je však pravým opakom. Keď daňový úrad chce vykonať kontrolu podnikateľa, tak si ho vie nájsť v jeho prevádzke. Ale keď má štát vyplatiť nejakú úľavu na [...]

Košickí developeri nesmú robiť pre mesto urbanistické štúdie.

27.01.2021

Počúvame zo všetkých strán, aké dôležité je chrániť životné prostredie, faunu a flóru. Mesto Košice sa chce uchádzať o titul Zelené mesto Košice, aj keď nikto netuší, čo sa za tým skrýva a či už podalo žiadosť. Ak by chcelo byť mesto Košice naozaj zelené, malo by si hneď v úvode nastaviť „zelené“ procesy fungovania svojich úradov a samosprávy ako celku. [...]

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

Lipták Zdenko

...píšem o veciach verejných a korupcii, lebo verím v lepšiu spoločnosť... zdenkoliptak.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 229575x
Priemerná čítanosť článkov: 3703x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy