Založ si blog

Prečo musia košičania každé 3 pracovné dni navštevovať Magistrát.

Občania si volia svojich zástupcov – poslancov, starostov a primátorov, aby hájili ich záujmy a pracovali pre blaho a spokojnosť tých, ktorí ich zvolili. Mnohí títo volení predstavitelia (najmä z politických strán) však na toto poslanie rýchlo zabudnú a preorientujú sa na plnenie želaní finančných skupín a investorov na úkor svojich voličov. Aby sa im tieto kšefty podarilo realizovať musia urobiť príslušné opatrenia – zatajovať, čo najkratšie a čo najkomplikovanejšie informovať verejnosť a to tak, aby to nenarušilo dohodnuté obchodné vzťahy medzi firmami a poslancami, prípadne ich politickými centrálami. Košice sú krásnou ukážkou.
1

Niekoľkokrát týždenne si prezerám oficiálnu webstránku mesta Košice. Dňa 12.07.2010 som si opäť stránku prezeral a objavil som oznam o verejnom prerokovavaní zmien Územného plánu (biblia rozvoja mesta), ktorý bol zverejnený 07.07.2010. Verejné prerokovanie, opakujem verejné, bolo zvolané na 13.07.2010 (utorok) na 14,00 hod., čiže 3 pracovné dni pred a v dobe, keď väčšina verejnosti je ešte v práci. Túto informáciu som rýchlo hodil na Facebook -. http://www.kosice.sk/article.asp?id=8075

Na verejné prerokovanie (ďalej len „VP“) sa dostavili „až“ traja občania (Laco Rovinský-Spolok na skrášlovanie Košíc, Peter Kolár-SaS a ja), s ktorými isto nikto nerátal. Ak by sme prišli 10, polovica by si asi už nemala kam sadnúť.

Ostro sme vystúpili voči spôsobu zvolania tak dôležitého verejného prerokovávania, ktorého zmeny ovplyvnia životy mnohých ľudí. Jedná sa o 26 zmien v 12 mestských častiach. Po rokovaní sme rozpútali v médiach a na internete informačnú kampaň o tom, ako mesto pod vedením Fr.Knapíka (KDH) ignoruje verejnosť. Vďaka tomuto tlaku sa mesto (čiže ÚHA a asi aj námestník M.Č.) a aj finančno-investorské skupiny asi zlakli. Mesto dňa 21.07.2010 vyhlásilo nové verejné prerokovanie na dňa 03. augusta 2010 (utorok) o 16.30 hod. – http://www.kosice.sk/article.asp?id=8143. K priebehu škandalózneho a pre úradníkov formálneho prerokovania návrhov s verejnosťou dňa 03.08.2010 sa vrátim v nasledujúcom článku.

KDH má plno reči o transparentnej a otvorenej politike voči občanom. Primátor Knapík (KDH) a aj jeho námestník Čečko (KDH) asi o týchto vyhláseniach KDH v Bratislave ešte nepočuli.

Je zarážajúce, že mesto Košice na svojej stránke zverejní oznam (schovaný na štvrtej úrovni) o verejnom prerokovávaní len 3 pracovné dni pred úrerokovávaním a na 14,30 hod. Mesto vytvorilo všetky podmienky k tomu, aby sa verejnosť nemohla zúčastniť.Museli by ste sa to najprv dozvedieť a následne si vybrať dovolenku.

Zaujímavé je aj to, že na titulnej webstránke mesta Košice nájdete pozvánky na akcie organizované súkromnými firmami, ale pozvánka pre občanov je svedomito zašitá v labyrinte stránok. Odhaduje sa, že jednu súkromnú akciu navštívi 5000 ľudí. No zmeny územného plánu sa týkajú cca 100 000 ľudí.

Na záver:

Som si istý, že keby sme mi traja nedošli na uvedené prerokovanie (tažko ho nazvať verejným), tak dnes by boli všetky kšefty s pozemkami požehnané a pripravené pre poslancov na schválenie. Asi sme zmarili plány, ktoré by pre vyvolených znamenali finančný prospech na úkor straty rozvoja napríklad MČ Košice – Západ (42 000 obyvateľov) v asančnom pásme, kde sa 40 rokov čaká na realizáciu Nového mestského centra, ktorého realizáciu má (mal) v prevolebnom programe aj súčasný primátor..

Pán primátor a jeho námestníci majú asi predstavu, že 240 000 obyvateľov mesta Košice sa chodi do interiéru Magistrátu pozerať každý tretí pracovný deň na úradnú nástenku, aby zistili, čo vládcovia mesta pripravili pre občanov.

Nechápem, prečo nie je možné vyvesiť a na webe mesta zverejniť oznamy pre verejnosť (rokovanie mestského parlamentu, verejné prerokovania…) minimálne 15 dní pred konaním, aby sa ľudia mohli na danú akciu pripraviť. Veď títo páni majú slúžiť ľudom, z ktorých mnohí ich aj volili. Robia však pravý opak. Prečo nechcú, aby sa ľudia včas dozvedeli o týchto akciách? Veď sú určené práve verejnosti.

Ak chcete vedieť viac o Novom mestskom centre, tak množstvo informácií nájdete na Facebooku v skupine „Zachráňme Nové mestské centrum na Terase v Košiciach“.

O tom, ako sa môžete stať z vlastníka bezcenného pozemku milionárom vďaka lokálnym poslancom sa dočítate TU

Kedy budú utajené výberové konania v zdravotníctve minulosťou ?

09.12.2021

Poslednú dobu môžeme čítať články o tom, aké rôzne skupiny vyhrávajú rôzne výberové konania za milióny eur. Ako je to možné? No, niekto tie výberové konania vyhlasuje a preto ak chcú giganty uspieť musia mať svojich ľudí na správnych miestach. Minimálne na riadiacich postoch, v predstavenstvách či dozorných radách. A tak isto aj vo výberových komisiách, ktoré [...]

Covid dotácia na nájomné je diskriminačná, likvidačná a asi aj protiústavná alebo prečo budú mať podnikatelia vyššie nájomné 4 roky.

14.03.2021

Sústavne počúvame o rovnosti pred zákonom. A platí to aj v podnikaní, že všetci by sme mali podnikať za rovnakých pravidiel tak, aby nikto nebol zvýhodňovaný oproti inému. Covid „podpora“ na nájomnom je však pravým opakom. Keď daňový úrad chce vykonať kontrolu podnikateľa, tak si ho vie nájsť v jeho prevádzke. Ale keď má štát vyplatiť nejakú úľavu na [...]

Košickí developeri nesmú robiť pre mesto urbanistické štúdie.

27.01.2021

Počúvame zo všetkých strán, aké dôležité je chrániť životné prostredie, faunu a flóru. Mesto Košice sa chce uchádzať o titul Zelené mesto Košice, aj keď nikto netuší, čo sa za tým skrýva a či už podalo žiadosť. Ak by chcelo byť mesto Košice naozaj zelené, malo by si hneď v úvode nastaviť „zelené“ procesy fungovania svojich úradov a samosprávy ako celku. [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Lipták Zdenko

...píšem o veciach verejných a korupcii, lebo verím v lepšiu spoločnosť... zdenkoliptak.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 229410x
Priemerná čítanosť článkov: 3700x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy