Založ si blog

Prečo sa košickí poslanci KDH boja občanov?

Dnes sa konalo rokovanie poslancov Mestského zastupiteľstva v Košiciach. Poslanci na rokovaní prejednávali, okrem iného, aj návrh 6 občianskych aktivistov, týkajúci sa oznamov mesta Košice pre verejnosť. Vďaka poslaneckému klubu KDH, za ktorý vystúpil takmer celoživotný poslanec Ján Forgáč, tento návrh neprešiel. Ich postoj bol typicky KDHácky – čiže farizejský. Majú plné ústa demokracie a občianskej spoločnosti, ale keď príde na lámanie chleba, stiahnu chvost.

K návrhu nás viedli najmä udalosti posledných týždňov. Mesto Košice na svojej webstránke na 4 úrovni oznámilo dátum verejného prerokovania k 26 zmenám územného plánu v 12 mestských častiach v meste Košice. Problém je v tom, že to oznámilo len 3 pracovné dni pred akciou a rokovanie zvolalo na 14,30 hod., keď sú mnohí ešte v práci. A pritom sa malo jednať o verejné prerokovanie s verejnosťou. Podobný scénar zvolilo mesto aj pri množstve iných rokovaní, či v prípade Auparku alebo Fóra na tému doprava a rozvoj mesta. Týmto trojdňovým oznamom som venoval aj môj článok

Na základe vyššie spomenutého sa skupina 6 občianskych aktivistov rozhodla požiadať poslancov o schválenie nasledovného uznesenia:
1

Uvedené 4 body boli formulované veľmi jasne a výstižne, aby nedošlo k akýmkoľvek pochybnostiam. Návrh som osobne rozposlal e-mailom všetkým poslancom na ich e-mailové schránky uvedené na stránke mesta Košice a každý poslanec si uvedený návrh našiel aj v poštovej poslaneckej schránke pred rokovaním, aby na to nezabudol.

Návrh si osvojila a predniesla poslankyňa L.Blaškovičková (Ľubka vďaka).

Keď bol uvedený návrh prečítaný, tak proti nemu vystúpil poslanec Forgáč (KDH). Dal návrh na stiahnutie návrhu, lebo údajne podľa neho body C a D nie sú realizovateľné, lebo mesto nemôže mestským častiam ukladať. Svoj postoj obhajoval tým, že je to postoj celého poslaneckého klubu KDH. Keby pán poslanec poznal reálny život, tak by vedel, že dnes sa body C a D realizujú a nám len išlo práve o tú 15 dňovú lehotu a o zverejňovanie na titulnej stránke, kde dnes mesto robí veľké reklamy pre rôzne akcie súkromných firiem. Občan však musí z mestskej stránky doslova dolovať informácie a pozvánky na rôznych stránkach a podstránkach.

Čo ma však na tejto celej veci šokuje?
1, S pánom poslancom sa poznáme dlhé roky. Dokonca si tykáme. Pred rokovaním išiel okolo mňa, pozdravili sme sa a on si išiel sadnúť na svoje miesto. Nepovedal mi ani ň o tom, že majú výhrady voči uvedenému návrhu. Ak by mal vážny záujem, aby daný návrh prešiel, mohli sme si to pred hlasovaním vyjasniť. Ale dajme tomu, že na to v tej chvíli zabudol a ja mu toto odpúšťam.
2, Ak páni demokrati z KDH mali výhrady voči bodu C a D, prečo navrhli stiahnuť celý bod? Prečo nenavrhli ponechať aspoň body A a B? To sa tak vážne boja občanov? Čo chcú pred nimi skrývať?
3, Keď bolo po hlasovaní, tak prišiel poslanec Forgáč k novinárom a požiadal ich, aby nepísali o tom, že on bol proti (bol som vedľa nich). Následne som mu vysvetlil, že body C a D sa aj dnes realizujú, že nám išli o 15 dní a oznamovanie na titulnej stránke webstránky mesta Košice (aby občan nemusel hľadať kade-tade), tak ako je to uvedené na tomto obrázku, ktorý tvoril aj fotoprílohu e-mailu, ktorý bol zaslaný poslancom, aby mali názornú ukážku toho, o čom píšeme.

2

Čo k tomu dodať na záver? Snáď asi to, čo som povedal poslancovi Boritášovi (KDH) pri odchode z rokovania:“My to s vami ešte tie 2 mesiace dáko vydržíme“. Mal som namysli poslancov za KDH v Mestskom zastupiteľstve, lebo to, čo predvádzajú a čo previedli doobeda aj pri iných bodoch (národná kultúrna pamiatka, zrušenie knižníc pre mládež…) je na zaplakanie.

Kedy budú utajené výberové konania v zdravotníctve minulosťou ?

09.12.2021

Poslednú dobu môžeme čítať články o tom, aké rôzne skupiny vyhrávajú rôzne výberové konania za milióny eur. Ako je to možné? No, niekto tie výberové konania vyhlasuje a preto ak chcú giganty uspieť musia mať svojich ľudí na správnych miestach. Minimálne na riadiacich postoch, v predstavenstvách či dozorných radách. A tak isto aj vo výberových komisiách, ktoré [...]

Covid dotácia na nájomné je diskriminačná, likvidačná a asi aj protiústavná alebo prečo budú mať podnikatelia vyššie nájomné 4 roky.

14.03.2021

Sústavne počúvame o rovnosti pred zákonom. A platí to aj v podnikaní, že všetci by sme mali podnikať za rovnakých pravidiel tak, aby nikto nebol zvýhodňovaný oproti inému. Covid „podpora“ na nájomnom je však pravým opakom. Keď daňový úrad chce vykonať kontrolu podnikateľa, tak si ho vie nájsť v jeho prevádzke. Ale keď má štát vyplatiť nejakú úľavu na [...]

Košickí developeri nesmú robiť pre mesto urbanistické štúdie.

27.01.2021

Počúvame zo všetkých strán, aké dôležité je chrániť životné prostredie, faunu a flóru. Mesto Košice sa chce uchádzať o titul Zelené mesto Košice, aj keď nikto netuší, čo sa za tým skrýva a či už podalo žiadosť. Ak by chcelo byť mesto Košice naozaj zelené, malo by si hneď v úvode nastaviť „zelené“ procesy fungovania svojich úradov a samosprávy ako celku. [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Lipták Zdenko

...píšem o veciach verejných a korupcii, lebo verím v lepšiu spoločnosť... zdenkoliptak.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 230486x
Priemerná čítanosť článkov: 3718x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy