Založ si blog

To, čo je niekde samozrejmosťou, je v Košiciach zázrakom.

Každý deň z úst našich politikov počúvame o transparentnosti, o ceste bližšie k občanovi a podobné krásne reči. Keď však príde na lámanie chleba, je situácia úplne iná. V Košiciach je to jedno (česť výnimkám), či sa to týka modrých alebo červených politikov.

Dňa 07.09.2010 predložili občianski aktivisti poslancom Mestského zastupiteľstva v Košiciach (návrh si osvojila poslankyňa L.Blaškovičová) návrh týkajúci časového limitu oznamovania oznamov mestom Košice občanom. Daný návrh bol len logickým vyústením spôsobu, akým mesto Košice zverejňovalo oznamy pre verejnosť, najmä čo sa týka verejných prerokovávaní, diskusií či rokovaní poslancov (Aupark, dopravné fórum, zmeny územného plánu…) a to zväčša pár dní pred konaním akcie a to na rôznych miestach a na rôznych úrovniach na webstránke mesta Košice. Kto mal čas pátral, kto nemal – nedozvedel sa.
Viď článok „Prečo musia košičania každé 3 pracovné dni navštevovať Magistrát.

Návrh, ktorý sme predložili:
navrh-uznesenia_small

Uvedené 4 body boli formulované veľmi jasne a výstižne, aby nedošlo k akýmkoľvek pochybnostiam. Návrh som osobne rozposlal e-mailom všetkým poslancom na ich e-mailové schránky uvedené na stránke mesta Košice a každý poslanec si uvedený návrh našiel aj v poštovej poslaneckej schránke pred rokovaním, aby na to nezabudol. To, že na daný e-mail neodpovedal a lebo nezareagoval ani jeden poslanec na už vôbec neudivuje.

oznamy-pre-verejnost_small

V pošte mali priloženú aj fotoprílohu, ako si to predstavujeme. Občan si klikne na úvodnej stránke mestskej webstránky na časť: „Oznamy a pozvánky pre verejnosť“ a nájde tam všetky oznamy a linky na akcie pre verejnosť a to minimálne 15 dní vopred. Aby už nemusel každé tri dni pátrať po webstránke mesta, kde je čo ukryté…

Zasadol ale poslanecký klub KDH a demokraticky demokrati rozhodli, že oznamovať verejnosti niečo 15 dní vopred a na jednom mieste je nezmysel a odblokovali celý návrh, čím daný návrh nebol schválený. Keď bol uvedený návrh prečítaný, tak proti nemu vystúpil poslanec Forgáč (KDH). Dal návrh na stiahnutie návrhu, lebo údajne podľa neho body C a D nie sú realizovateľné, lebo mesto nemôže mestským častiam ukladať. Svoj postoj obhajoval tým, že je to postoj celého poslaneckého klubu KDH. Keby pán poslanec poznal reálny život, tak by vedel, že dnes sa body C a D realizujú a nám len išlo práve o tú 15 dňovú lehotu a o zverejňovanie na titulnej stránke, kde dnes mesto robí veľké reklamy pre rôzne akcie súkromných firiem. Občan však musí z mestskej stránky doslova dolovať informácie a pozvánky na rôznych stránkach a podstránkach.

A keďže ja som tvrdohlavý, uvedený návrh som opäť predložil na ďalšom (poslednom) rokovaní Mestského zastupiteľstva v Košiciach dňa 04.11.2010 (ale len body A a B). Pred hlasovaním som osobne komunikoval s viacerými poslancami MZ o podpore daného návrhu vrátane J.Forgáča. Ten priznal, že ich predošlé stanovisko nebolo šťastné a že dnes daný návrh podporí.

A tak došlo k hlasovaniu. A čuduj sa svete, daný návrh prešiel. Nikto nebol proti, ale veľa poslancov a súčasných kandidátov na poslancov a aj starostov sa zdržalo. Čoho sa boja? Takto si predstavujú svoju službu občanom – voličom, o priazeň ktorých sa budú o pár dní uchádzať?

15 dni_kto ako hlasoval

Základe ale je, že návrh prešiel i keď len polovičný. Ale predsa je toto lepšie ako nič. Teraz už len musíme ustrážiť, aby sa aj realizoval do života.

Kedy budú utajené výberové konania v zdravotníctve minulosťou ?

09.12.2021

Poslednú dobu môžeme čítať články o tom, aké rôzne skupiny vyhrávajú rôzne výberové konania za milióny eur. Ako je to možné? No, niekto tie výberové konania vyhlasuje a preto ak chcú giganty uspieť musia mať svojich ľudí na správnych miestach. Minimálne na riadiacich postoch, v predstavenstvách či dozorných radách. A tak isto aj vo výberových komisiách, ktoré [...]

Covid dotácia na nájomné je diskriminačná, likvidačná a asi aj protiústavná alebo prečo budú mať podnikatelia vyššie nájomné 4 roky.

14.03.2021

Sústavne počúvame o rovnosti pred zákonom. A platí to aj v podnikaní, že všetci by sme mali podnikať za rovnakých pravidiel tak, aby nikto nebol zvýhodňovaný oproti inému. Covid „podpora“ na nájomnom je však pravým opakom. Keď daňový úrad chce vykonať kontrolu podnikateľa, tak si ho vie nájsť v jeho prevádzke. Ale keď má štát vyplatiť nejakú úľavu na [...]

Košickí developeri nesmú robiť pre mesto urbanistické štúdie.

27.01.2021

Počúvame zo všetkých strán, aké dôležité je chrániť životné prostredie, faunu a flóru. Mesto Košice sa chce uchádzať o titul Zelené mesto Košice, aj keď nikto netuší, čo sa za tým skrýva a či už podalo žiadosť. Ak by chcelo byť mesto Košice naozaj zelené, malo by si hneď v úvode nastaviť „zelené“ procesy fungovania svojich úradov a samosprávy ako celku. [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Lipták Zdenko

...píšem o veciach verejných a korupcii, lebo verím v lepšiu spoločnosť... zdenkoliptak.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 230594x
Priemerná čítanosť článkov: 3719x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy