Založ si blog

Zoznamy kandidátov na poslancov zavádzajú a klamú voličov.

O mesiac nás čakajú komunálne voľby. Obce a mestá začínajú zverejňovať zoznamy kandidátov. Obce sú rozdelené na volebné obvody a víťazi z každého volebného obvodu budú tvoriť parlament obce, mesta či mestskej časti.


Uvediem príklad:

Parlament, čiže Miestne zastupiteľstvo Mestskej časti Košice Západ tvorí 13 poslancov: Mestská časť je počas volieb rozdelená na 4 volebné obvody (ďalej len VO). Z každého VO postupuje len určený počet poslancov s najväčším počtom hlasov. V MČ Košice Západ je určené z prvého až tretieho VO postupujú 3 najlepší a zo štvrtého VO postupujú 4. Dokopy je ich 13.

Čiže postupujú 3 s najvyšším počtom hlasov a volič pritom môže kľudne zakrúžkovať len jedného kandidáta….. a nie troch……aj keď na zozname je napísané: …volia sa 3 poslanci“, čo nie je pravda.

Politici chcú, aby ľudia išli voliť. Mnohí nechcú, lebo tvrdia, že nikoho nepoznajú. Mnohí možno poznajú len jedného. No na zozname kandidátov je napísané, že v VO č.1 sa volia 3 poslanci. A mnohí, ktorí nepoznajú troch si možno povedia, že radšej nejdú voliť.

Najhoršie je na tom to, že aj samotný zákon 180/2014 Z.z. tento nezmysel vyžaduje v §173:

„Zoznam zaregistrovaných kandidátov pre voľby do obecného zastupiteľstva

  1. V zozname zaregistrovaných kandidátov sa uvádza poradové číslo, meno a priezvisko, titul, vek, zamestnanie kandidáta podľa kandidátnej listiny a názov politickej strany alebo názvy politických strán tvoriacich koalíciu, ktorá kandidáta navrhla, alebo údaj o tom, že je nezávislým kandidátom, číslo volebného obvodu a počet poslancov obecného zastupiteľstva, ktorý sa má vo volebnom obvode voliť. Kandidáti sa v zozname uvádzajú v abecednom poradí podľa priezviska.“

Táto formulácia je hrozná. Akoby by prikazovala voličovi, že má voliť 3 poslancov. Má tam byť určené, koľko poslancov z daného obvodu postupuje a nie koľko sa má voliť, lebo volič môže voliť iba jedného.
Čiže správna formulácia by mala byť: Postupujú traja kandidáti s najvyšším počtom hlasov alebo Volič môže voliť maximálne troch kandidátov. Ale nie, že sa volia traja. A potom a divíme, že voliči sú úplne dopletení a že majú v tom chaos, keď tento chaos vnáša aj zákon a následne aj všetky obce, ktoré tiež nerozmýšľajú…

Kedy budú utajené výberové konania v zdravotníctve minulosťou ?

09.12.2021

Poslednú dobu môžeme čítať články o tom, aké rôzne skupiny vyhrávajú rôzne výberové konania za milióny eur. Ako je to možné? No, niekto tie výberové konania vyhlasuje a preto ak chcú giganty uspieť musia mať svojich ľudí na správnych miestach. Minimálne na riadiacich postoch, v predstavenstvách či dozorných radách. A tak isto aj vo výberových komisiách, ktoré [...]

Covid dotácia na nájomné je diskriminačná, likvidačná a asi aj protiústavná alebo prečo budú mať podnikatelia vyššie nájomné 4 roky.

14.03.2021

Sústavne počúvame o rovnosti pred zákonom. A platí to aj v podnikaní, že všetci by sme mali podnikať za rovnakých pravidiel tak, aby nikto nebol zvýhodňovaný oproti inému. Covid „podpora“ na nájomnom je však pravým opakom. Keď daňový úrad chce vykonať kontrolu podnikateľa, tak si ho vie nájsť v jeho prevádzke. Ale keď má štát vyplatiť nejakú úľavu na [...]

Košickí developeri nesmú robiť pre mesto urbanistické štúdie.

27.01.2021

Počúvame zo všetkých strán, aké dôležité je chrániť životné prostredie, faunu a flóru. Mesto Košice sa chce uchádzať o titul Zelené mesto Košice, aj keď nikto netuší, čo sa za tým skrýva a či už podalo žiadosť. Ak by chcelo byť mesto Košice naozaj zelené, malo by si hneď v úvode nastaviť „zelené“ procesy fungovania svojich úradov a samosprávy ako celku. [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Lipták Zdenko

...píšem o veciach verejných a korupcii, lebo verím v lepšiu spoločnosť... zdenkoliptak.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 230600x
Priemerná čítanosť článkov: 3719x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy