Založ si blog

Prečo mnohé dažďové záhrady považujem za drahé, trošku populistické a nesystémové.

     Dnes je moderné a aj potrebné rozprávať o ochrane životného prostredia, o klimatických problémoch a podobne. Ale aj konať.

     Všetci vieme, že odvádzanie vody zo striech či ciest do kanálov je zlé riešenie. A ja s tým úplne súhlasím. Ak by sme nemali kanalizáciu, tak dažďová voda, ktorá by spadla, ostala by na danom mieste kde by sa vytvorili mláky a a na zhutnených či vychodených miestach aj blato. To blato, ktoré je potrebné pre tisícky živočíchov a najmä vtákov napr. pri stavaní hniezd. Jar tohto roku bola 5 týždňov bez zrážok a aj bez mlák s vodou a blatom. Vďaka narušeniu cyklov v prírode máme čím ďalej, tým častejšie obdobia sucha a potom obdobia dažďa.

     A teraz sa mnohé mestá a kraje rozhodli, že vybudujú desiatky dažďových záhrad z verejných peňazí, do ktorých stečie voda zo striech a za 2-3 dni vsiakne v dažďovej záhrade do zeme. Čiže doteraz sme prišli o vodu takmer okamžite v kanáloch a teraz za cca 2 dni v dažďových záhradách.

     Žiadna mláka, žiadne blato, žiadny prípadný zdroj vody do nasledujúcich dní, kedy nemusí pršať i niekoľko týždňov. Ale vtáky potrebujú blato, potrebujú vodu tak isto ako hmyz, jašterice, ježkovia, včely… Toto ale podľa mňa málokoho zaujíma. Pre mnohých sú základom fotky na FB a nikomu nevadí, že dažďová záhrada s 10 druhmi rastín niečo stojí (zbytočne vyhodené verejné peniaze), že sa o ňu treba každý rok starať ako o kvetinový záhon, čo si vyžaduje človeka i materiál (ďalšie každoročné investície). Podľa skúseností mnohé dažď.záhrady zlikvidujú priestor okolo školy, lebo v nej sa deti hrať nemôžu a vodu do nej často privádzajú dlhé rúry vedúce cez pozemok, čím ho tiež degradujú a najmä, živočíchom toto nepomôže v čase sucha, lebo voda vsiakla do zeme.

     Ja dažďové záhrady považujem za posledný článok v nakladaní s dažďovou vodou. Vodu musíme chrániť, snažiť sa ju zadržať napr. v retenčných nádržiach či jazierkach (majú nepriepustné dno), aby z nej mali osoh živočíchy v čase sucha, aby vytekajúca či kvapkajúca voda z retenčných nádrží bola zdrojom vody v mlákach s blatom či malých jazierkach pre všetky živočíchy v okolí od vtákov až po včely. A ak voda vytekajúca z retenčnej nádrže do jazierka pretečie ďalej, nech kľudne skončí…………………………….. napríklad v prirodzenej alebo umelej terénnej depresii (znížená časť územia, čo môže byť aj väčšia lúka či časť trávnika), do ktorej steká dažďová voda z okolia. Žiadne rastiny z verejných peňazí, len trávnik……. lebo ak naozaj chceme pomôcť životnému prostrediu, vieme to urobiť bez nároku na verejné financie teraz a ani v nasledujúcich rokoch.

      Preto si týmto dovolím požiadať nielen samosprávy, ale aj projektantov, architektov, poslancov, školy, ale aj občanov, aby ste sa pri príprave svojich ekoaktivít vždy seba opýtali: „Urobili sme všetko pri danom projekte v prospech živočíchov v čase sucha?“

 

Kedy budú utajené výberové konania v zdravotníctve minulosťou ?

09.12.2021

Poslednú dobu môžeme čítať články o tom, aké rôzne skupiny vyhrávajú rôzne výberové konania za milióny eur. Ako je to možné? No, niekto tie výberové konania vyhlasuje a preto ak chcú giganty uspieť musia mať svojich ľudí na správnych miestach. Minimálne na riadiacich postoch, v predstavenstvách či dozorných radách. A tak isto aj vo výberových komisiách, ktoré [...]

Covid dotácia na nájomné je diskriminačná, likvidačná a asi aj protiústavná alebo prečo budú mať podnikatelia vyššie nájomné 4 roky.

14.03.2021

Sústavne počúvame o rovnosti pred zákonom. A platí to aj v podnikaní, že všetci by sme mali podnikať za rovnakých pravidiel tak, aby nikto nebol zvýhodňovaný oproti inému. Covid „podpora“ na nájomnom je však pravým opakom. Keď daňový úrad chce vykonať kontrolu podnikateľa, tak si ho vie nájsť v jeho prevádzke. Ale keď má štát vyplatiť nejakú úľavu na [...]

Košickí developeri nesmú robiť pre mesto urbanistické štúdie.

27.01.2021

Počúvame zo všetkých strán, aké dôležité je chrániť životné prostredie, faunu a flóru. Mesto Košice sa chce uchádzať o titul Zelené mesto Košice, aj keď nikto netuší, čo sa za tým skrýva a či už podalo žiadosť. Ak by chcelo byť mesto Košice naozaj zelené, malo by si hneď v úvode nastaviť „zelené“ procesy fungovania svojich úradov a samosprávy ako celku. [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Lipták Zdenko

...píšem o veciach verejných a korupcii, lebo verím v lepšiu spoločnosť... zdenkoliptak.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 229603x
Priemerná čítanosť článkov: 3703x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy